“Spis mere fisk” siger de nye kostråd - Men hvordan gør man det på en bæredygtig måde?

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har netop lanceret nye banebrydende kostråd, som vi beskrev i sidste uges blogindlæg.

Da cirka 20 % af danskernes CO2-udledning kommer fra det vi spiser, så er det som miljøorganisation svært ikke at blive glad, når kostråd og klima tænkes sammen. Og det er netop den tankegang, der gør de nye kostråd så banebrydende - De indeholder nemlig en klar opfordring til danskerne: Spis mindre kød og vælg bælgfrugter og fisk i stedet.

billede 1.jpg

På trods af at Danmark er omgivet af hav, og de de danske farvande indeholder masser af lækre spisefisk,  så spiser kun cirka 30% af befolkningen fisk mindst én gang om ugen, ifølge en analyse lavet af COOP.

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri anbefaler faktisk at man spiser omkring 350 gram fisk om ugen, men undersøgelser viser, at gennemsnitsdanskeren kun spiser 259 gram fisk om ugen. Til sammenligning spiser gennemsnitsdanskeren cirka 959  gram kød om ugen.

Der er altså plads til at spise meget mere fisk ifølge kostrådene. Men, som havelskere spidser man lige ører, når der bliver sagt “spis mere fisk”, for hvis der skal spises mere fisk, så kræver det altså, at befolkningen får et helt andet forhold til fisk, end det de fleste har pt.

billede 2.jpg

Ifølge Projekt FiSK er de mest almindelige spisefisk herhjemme laks, makrel, torsk, skrubbe og rødspætte.

Laks udgør ca. 40% af danskernes fiskeholdige aftensmad. Desværre er laks som spisefisk, ofte forbundet med massive miljøproblemer under produktionen (opdræt), og det er en fisk som har tendens til at ophobe medicinrester og giftstoffer i kødet. Makrel, som er en populær frokostspise, bliver i skrivende stund overfisket, mens torsken i Østersøen har svære livsbetingelser og står overfor en bestandsgenopretning.

Så vi kan altså ikke bare sådan lige skrue op for vores indtag af fisk, uden at vi samtidig tænker bæredygtighed ind i billedet. Det betyder at vi skal sætte os ind i hvilke fisk vi kan spise og hvornår!

billede 3.jpg

Heldigvis findes der en række mærkninger af fisk og fiskeprodukter, som kan guide os i den rigtige retning. Disse mærkninger gør det nemt og hurtigt at navigere rundt i køledisken, når man gerne vil tage vare på  sin egen sundhed og havets. De fire vigtigste mærkninger af fisk herhjemme er MSC, ASC, Økologi og NaturSkånsom.

Mærkerne MSC og ASC er oprindeligt udsprunget af WWF Verdensnaturfonden, en non-profit organisation, der blandt andet arbejder for at sætte standarden for bæredygtigt fiskeri og akvakultur. MSC-mærket viser, at fisken er vildtfanget og er din garanti for, at fisken er fanget fra en bæredygtig bestand på en bæredygtig måde.

ASC-mærket certificerer opdrættede fisk fra dambrug og havbrug. Der har været en del kontroverser i forbindelse med certificeringen af især havbrug og fiskeri med bundtrawl, men generelt set, så er både MSC og ASC-mærkerne gode udgangspunkter for at vælge bæredygtig fisk.

billede 4.PNG

Ønsker man at gå skridtet videre, kan man kigge efter det røde Økologimærke eller mærket NaturSkånsom.

NaturSkånsom-mærket er et statsreguleret mærke, der gør det nemt at vælge fisk fra aktive kystfiskere, som kun fisker med naturskånsomme redskaber. Det sikrer bevarelsen af fiskenes kystnære levesteder og bestande, da kvaliteten vægtes højere end kvantitet ved NaturSkånsom-mærket. På den måde adskiller NaturSkånsom sig fra MSC der primært fokuserer på bæredygtigheden af industrielt fiskeri. Det kan være meget svært for kystfiskerne at opnå MSC-mærket, da det er omkostningsfuldt og kræver viden om bestanden af fisk. NaturSkånsom-mærket er desuden et middel, som skal sikre bevarelsen af fiskeriet i mindre danske havnebyer, hvilket samtidig giver os som forbrugere muligheden for at vælge lokalt fangede fisk.

billede 5.PNG

Udover disse mærkninger, så er det vigtigste fra et fagligt synspunkt, at de fisk der spises, er i sæson og fanget med skånsomme redskaber. Men det kræver, at vi lærer mere om de spisefisk vi har herhjemme: Hvornår er de i sæson og hvordan tilbereder man dem?

Vi har fundet en tabel som kan guide dig til glimrende danske spisefisk og hvornår de er i sæson. Således får man også de mest friske og billigste fisk - God appetit.

Næste skridt for de officielle kostråd bliver måske at tænke biodiversitet ind også - Så begynder vi for alvor at arbejde os hen mod en kernesund  klode.

billede 6.png

Billedmateriale: Christine Siracusa via unsplash.com, altommad.dk, Naturskånsom.dk og dr.dk